Co dělat, pokud váš iPhone nenabíjí

//Co dělat, pokud váš iPhone nenabíjí

Co dělat, pokud váš iPhone nenabíjí

Dnes se podíváme, co dělat (nebo naopak nedělat), když se iPhone nenabíjí. V tomto článku se budeme zabývat možnými důvody a pokusíme se najít řešení pro každý z nich.

Pokud se váš iPhone přestal nabíjet, přečtěte si tento článek až do konce. Jsme si jistí, že vám pomůže některý z níže uvedených tipů.

Jak jste zřejmě již pochopili, existuje více než jen jeden důvod, proč se iPhone nemusí nabíjet. Níže jsme shromáždili ty nejběžnější příčiny. Začněme těmi nejjednoduššími a poté přejdeme k těm závažnějším příčinám.

Postupujte podle uvedených rad a zkuste vstřebat to, co jste přečetli. Určitě vám některé z tipů pomohou nabít váš iPhone.

Důvod č. 0: Chyba softwaru (firmware)

Věřte tomu nebo ne, ale ve většině případů je důvod, proč se iPhone nenabíjí, v softwaru (firmwaru) a nikoli v hardwaru. Pokud jste nevěděli, uvnitř zařízení iPhone je řadič (čip na desce), který je zodpovědný za nabíjení baterie. Tento řadič se řídí softwarovými příkazy.

Když tedy připojíte kabel k iPhonu, napájení není dodáváno přímo do baterie, ale nejprve do základní desky s řadičem, který se následně řídí programem, jenž je součásti telefonu.

Takže co jsme vlastně zjistili? A to skutečnost, že softwarová složka iPhonu rozpozná, kdy je k telefonu připojen napájecí zdroj, který dává ovladači příkaz k zahájení nabíjení. Pokud software nereaguje (např. se telefon zasekl), nebude vydán žádný příkaz a váš iPhone se nenabije.

Hard reset zařízení obvykle pomáhá tento problém vyřešit. Chcete-li to provést, podržte současně tlačítka Home a Power po dobu nejméně 30 sekund.

  • Pokud potřebujete restartovat iPhone X nebo 8 – přečtěte si tento článek

Důvod č. 1: Znečištění nabíjecího portu

80% populace nosí své telefony v kapsách kalhot. Nevíme jak vy, ale my se snažíme pravidelně čistit nečistoty z kapes, ale i přesto tam vždy nějaké zůstanou. Navíc se tyto nečistoty (prach, žmolky, vlasy atd.) snaží dostat do každého zákoutí na vašem iPhone.

iPhone nenabíjí

Jen si představte, toto je první a zároveň nejčastější důvod, proč se iPhone nemusí nabíjet! Nedokážete si ani představit, jaká hromada prachu a nečistot se dokáže dostat do nabíjecího slotu vašeho iPhone!

Nahromaděný stlačený prach neumožňuje, aby se zástrčka kabelu normálně zasunula do otvoru konektoru, což vede k problému. Nevěříte nám?

Zkuste si to sami vyčistit! Vezměte dřevěné párátko a důkladně očistěte nahromaděné zbytky z konektoru nabíjení. Pokuste se vyčistit nabíjecí otvor v obou rozích. Dejte však pozor, abyste nepoškodili kontakty!

Možná budete překvapeni, když uvidíte, kolik nečistot se vám podařilo vyjmout. Dále profoukněte konektor a připojte kabel k nabíjení. Je-li baterie v iPhone hodně vybitá, může trvat až 15 minut, než se objeví první známky života.

 

Důvod č. 2: USB port je vadný

Pokud se snažíte nabíjet váš iPhone přes USB port na vašem PC, ale iPhone nenabíjí,  první věc, kterou byste měli udělat, je zkontrolovat, zda ten či onen port vůbec funguje. Například na našem pracovním notebooku s Windows je několik konektorů USB, ze kterých se iPhone vůbec nenabíjí. Nevíme, s čím je to spojeno, ale telefon jednoduše nenabíjí. Zdá se, že do těchto USB portů není dodáváno napájení 5V, potřebné pro nabití baterie v iPhone.

Teď si uvedeme některé informace pro pochopení principu nabíjení baterie v iPhone:

  1. Obvyklý port USB na pc či notebooku má napětí 5V a výstupní proud 0,5A
  2. Standardní nabíjení iPhone adapterem ze zásuvky má napětí 5V a výstupní proud 1A
  3. Standardní nabíjení iPadu adapterem do zásuvky má napětí 5V a výstupní proud 2A

Zkuste se na to mrknout. Pokud je to váš případ, zkuste jiný port USB nebo připojte iPhone k normálnímu napětí 220 V. Pokud nabíječka také nepomůže nabít váš iPhone, přečtěte si další možný důvod.

Důvod č. 3: Nabíječka (adaptér) / vadný kabel

Jak je obecně známo, originální nabíječky Apple jsou docela drahé. Z tohoto důvodu spousta lidí nakupuje nabíjecí komponenty pro iPhone na AliExpress a obdobných platformách v Číně.

!!! Důrazně to nedoporučujeme! V žádném případě NEKUPUJTE ani nepoužívejte levné, čínské, neoriginální adaptéry!!!

Podle hodnocení zákazníků a z osobních zkušeností vás můžeme ujistit, že dříve nebo později budou čínské nabíječky mít vliv na nabíjení a kondici baterie a mohou přivodit celkovou nefunkčnost telefonu! Vy sami si musíte uvědomit, že levnější neznamená lepší a že ve finále vás může případná výměna baterie, nebo nabíjecích komponent, stát několikanásobek toho, co byste normálně dali za originální nabíječku Apple.

Takže, pokud se váš iPhone nenabíjí pomoci čínské (neoriginální) nabíječky, pokuste se zakoupit nebo si od někoho na zkoušku vypůjčit, originální Apple adaptér. 

Pokud však máte původní a originální adaptér od Apple a váš iPhone i přesto nenabíjí, tak je na řadě otestovat Lighting kabel. Z osobních zkušenosti vám můžeme říct, že selhávají i originální kabely, které jsou součásti balení nového iPhone.

iPhone nenabíjí

Originální kabely jsou ve své podstatě docela křehké. Pokud je používáte nedostatečně pečlivě, pak se často naruší vnější plášť, ale také vodivé „žíly“. Třeba nedávno jsme vyhodili originální kabel, protože začal nabíjet iPhone na ne více než 60 %…

„Tento kabel nebo příslušenství není podporováno …“

Pravděpodobně se někteří z vás již setkali s touto zprávou „Tento kabel nebo příslušenství není podporováno, takže není zaručena spolehlivost jeho provozu s tímto iPhone.“ Může to mít několik důvodů a my je budeme posuzovat v samostatném článku.

Můžeme říct jen jednu věc, počínaje iOS 7, Apple naučil svá zařízení rozpoznávat originalitu USB kabelů.

Jak bylo již předtím uvedeno, do zástrčky kabelu Lighting je nainstalován speciální čip, který umožňuje iPhone (iPad) rozpoznat původ tohoto kabelu. Číňané se samozřejmě naučili dělat falešné čipy Lighting, ale s vydáním systému iOS 7 Apple znovu změnil pravidla hry.

Proto se snažte používat pouze a výhradně originální kabely.

iPhone nenabíjí

Používejte pouze originální kabel Lighting a originální Apple adaptér. Pokud však i to nepomůže a iPhone stále nenabíjí, je pravděpodobně vadna jedna ze součástí ve vašem iPhone. Přečtěte si o tom níže.

 

Důvod č. 4: Baterie iPhone

Jakákoli baterie je spotřební zboží. To znamená, že baterie nejsou věčné a vyžadují pravidelnou výměnu. Nedávno jsme vyměnili baterii na MacBook Air, ve stádiu, kdy baterie již absolutně nereagovala a nebylo možné nabíjení, MacBook bez kabelu nebylo možné používat.

U iPhone se to může také stát, i když je to poměrně vzácné. Čtyř až pětileté telefony jsou především náchylné k takové diagnóze, ta se projevuje postupným selháváním baterie a snížením kondice, až do její úplného selhání, kdy v extrémních případech iPhone nejde vůbec zapnout.

Výměna baterie iPhone není složitá, ale vyžaduje některé zkušenosti, nástroje a dovednosti. Pokud je vaše zařízení zcela nové nebo novější, nemyslíme si, že je problém v baterii. Často k nám přicházejí lidé, kteří nabíjeli svá zařízení pomocí nabíječek neznámého původu, a proto měli v budoucnu problémy s baterii či nabíjením.

iPhone nenabíjí

V tomto případě obvykle selže nabíječka nebo kontrolér napájení. Ale více o tom níže, viz důvod číslo 5.

Důvod č. 5: Komponenty iPhone jsou vadné

Poslední důvod, proč se iPhone nenabíjí, je porucha interních součástek. Ano, a nebuďte překvapeni, je to zcela běžná záležitost! Nejčastěji dojde k selhání baterie nebo kontroléru napájení. Co přesně vám selhalo, můžete zjistit až po diagnostice v servise. 

Mnoho lidí si stěžuje, že se jejich iPhone nenabíjí vůbec, nebo rychle ztrácí % nabití, je příliš horký, nebo nepřijímá kabel, to vše jsou známky vadného kontroléru napájení / nabíjení iPhone. Teorii, o výměně komponent napájení a nabíjení iPhone, vám popíšeme podrobně v samostatném článku. 

Pokud to potřebujete vysvětlit zjednodušeně, pak je v podstatě regulátorem U2 čip (mikroobvod) na desce iPhone, který může být nahrazen (znovu připájen) čipem novým. V servisních střediscích se tento zákrok provádí běžně a náklady na opravu jsou v rozmezí od 1 200 do 4 500 korun (v závislosti na modelu).

Nemůžeme vám hned říct na dálku a bez fyzické diagnostiky, co přesně selhalo ve vašem případě. Proto pokud váš iPhone vykazuje problémy s nabíjením, špatnou výdrži baterie apod., měli byste ihned navštívit servisní středisko. Po výměně kontroléru napájení nebo baterie platí, že je vždy na místě si zkontrolovat celkový výkon a výdrž baterie na vašem iPhone.

I nové baterie iPhone (opět čínského původu) mohou být vadné, a dokonce se nemusí nabíjet.

Nebo technik, který opravoval váš iPhone, omylem nahradil nějakou součástku, avšak nenašel skutečný problém, díky kterému jste telefon odnesli do servisu.

 Proto požádejte servisní středisko, aby připojilo váš iPhone ke zdroji napájení a ujistěte se, že se telefon zapne a indikátor nabíjení získá alespoň pár procent.

V každém případě napište do komentářů, která metoda vám pomohla. Pokud se iPhone stále nenabíjí, napište nám o něm a my se pokusíme pro vás najít jiné řešení. Jsme vždy na stejném místě, tak přijďte a zeptejte se.

případě jakýchkoliv doplňujících dotazů se prosím na mě neváhejte obrátit. kontakty naleznete zde 

Můžete nás sledovat na Instagramu

2020-04-21T14:00:31+01:0021 dubna, 2020|news|