Recenze IOS 14: Co je nového, podporovaná zařízení, datum vydání

//Recenze IOS 14: Co je nového, podporovaná zařízení, datum vydání

Recenze IOS 14: Co je nového, podporovaná zařízení, datum vydání

Apple oficiálně představil operační systém nové generace pro telefony iPhone, s koncovkou 14. V aktualizaci iOS 14 společnost představila zcela přepracovanou pracovní plochu s plnohodnotnými widgety, stránku App Library, funkci Picture-in-Picture, dále byla přepracovaná Siri a také mnoho dalších inovací. V tomto článku si popíšeme a ukážeme všechny novinky aktualizace systému iOS 14

Nová domovská obrazovka s widgety

V aktualizaci iOS 14 Apple poprvé přepracoval pracovní plochu, která nyní podporuje plnohodnotné widgety.

iOS 14

Widgety aplikací v systému iOS 14 lze umístit přímo mezi ikony aplikací na domovské obrazovce iPhonu. Widgety jsou aktualizovány v reálném čase a poskytují uživatelům různé informace, samozřejmě v závislosti na té či oné aplikaci.

iOS 14

Widgety aplikací se mohou různě natáhovat tak, aby například byly rozprostřené po celé šířce pracovní plochy vašeho iPhone. Zároveň lze na jednu stránku plochy umístit několik widgetů, včetně dvou pod sebou apod.

iOS 14

iOS 14

Apple vyvinul plnohodnotné widgety pro většinu standardních aplikací v iOS 14. Vývojáři aplikací třetích stran budou moci vytvářet widgety pro své aplikace, stejně jako dřívější widgety, které se objevily v iPhonech v iOS 12.

iOS 14

Widgety v iOS 14 lze přidat ze stránky widgety nebo z nabídky správy ikon na domovské obrazovce.

iOS 14

Kromě toho společnost Apple vyvinula speciální typ widgetu, který, jednoduše řečeno, v sobě obsahuje několik widgetů. Tyto widgety lze ovládat a listovat stránkami, a tím měnit zobrazováné informace. Tyto informace se navíc mění v závislosti na denní době nebo umístění uživatele. Například v dopoledních hodinách takový widget zobrazuje naplánované události v kalendáři, večer statistiky aktivity během dne.

 iOS 14

Funkce Picture-in-Picture

V iOS 14 přidal Apple funkci Picture-in-Picture. Tato možnost umožňuje sledovat video nade všemi spuštěnými aplikacemi. Chcete-li přenést video do nového režimu, musíte stisknout speciální ikonku, která je umístěna ve standardním přehrávači videa.

iOS 14

Nová aplikace Translator

Tato aplikace umožňuje překládat text (včetně hlasu) mezi 11 jazyky.

iOS 14

Nový překladač v iOS 14 podporuje následující jazyky: angličtina, francouzština, němčina, ruština, španělština, italština, japonština, korejština, arabština, portugalština a mandarínská čínština.

iOS 14
Aplikace je schopna pracovat v režimu na šířku, pro pohodlnější interakci pro dva uživatele. To umožňuje uživatelům provádět rychlý překlad pro snadnější komunikaci.

iOS 14

Nové rozhraní pro hlasový asistent Siri

Siri obdržela rozsáhlou aktualizaci v iOS 14. Siri již při používání nevyplňuje celou obrazovku iPhone. Hlasový asistent je nyní zobrazen jako malá ikona ve spodní části displeje.

iOS 14

Siri je nyní schopna reagovat na požadavky uživatele, aniž by otevřela požadovanou informaci přes celou stránku. Pokud například požádáte Siri v iOS 14 o informaci o počasí, tak se v horní části obrazovky zobrazí malé okno s údaji o počasí.

iOS 14

Siri v iOS 14 vám rovněž umožňuje odpovídat na zprávy zasíláním hlasových zpráv. Společnost Apple dále uvedla, že aplikace Siri bude pracovat s aplikací Připomínky

iOS 14

Nová knihovna aplikací App Library

Kromě přidání widgetů na domovskou obrazovku iOS 14, Apple přidal na úvodní obrazovku speciální knihovnu, nazvanou Knihovna aplikací. Tato stránka pohodlně shromažďuje všechny nainstalované aplikace v iPhone. Aplikace jsou uspořádány podle typu a kategorie pro rychlé vyhledávání. Stránka Knihovna aplikací navíc umožňuje přímé vyhledávání aplikací.

iOS 14

V systému iOS 14 byla přidána možnost rychle odebrat stránky s aplikacemi z domovské obrazovky. Chcete-li to provést, musíte zrušit zaškrtnutí nepotřebných stránek, po kterých se již nebudou zobrazovat na hlavní obrazovce. V tomto případě lze všechny aplikace nalézt na stránce Knihovna aplikací. Jak uvádí Apple, inovace vám umožní mnohem lépe organizovat aplikace nainstalované v iPhone.

iOS 14

iOS 14

Aktualizované Zprávy

Skupinové chaty byly vylepšeny v aplikaci Zprávy u iOS 14. Uživatelé mají nyní možnost přímo reagovat na konkrétní zprávy. Takto zodpovězené zprávy vytvářejí vlákno pro snazší čtení. Kromě toho mohou uživatelé nastavit skupinový chat tak, aby dostávali oznámení pouze tehdy, pokud je zpráva určena pro ně.

iOS 14

Funkce App Clips

Velkou novinkou v iOS 14 je funkce App Clips. Ta vám umožní okamžitě stáhnout malé verze aplikací, když je potřebujete, bez nutnosti instalace plné verze aplikací z App Store. Například, pokud uživatel potřebuje aplikaci, aby zaplatil za parkování, iOS 14 jej vyzve, aby stáhl malou verzi aplikace a provedl platbu. Aplikace se načte během několika mala sekund a umožní vám zaplatit za službu bez předchozího propojení s platební kartou, a to za předpokladu, že v iPhone je nastaven Apple Pay.

iOS 14

Nové Memoji

Aktualizace se samozřejmě neobešla bez nových Memoji, které se Apple snaží přidávat do všech hlavních aktualizací pro iOS. V iOS 14 společnost Apple přidala nové možnosti vytváření Memoji a několik nových typů samolepek Memoji pro odesílání přes iMessage.

iOS 14

CarKey

IOS 14 představuje funkci CarKey, která vám umožní proměnit váš iPhone v plnohodnotné klíče od auta. Pro použití této funkce musí uživatel nejprve přidat vozidlo do aplikace Wallet. Po nakonfigurování bude uživatel moci spustit motor, otevřít dveře a ovládat další funkce vozidla prostřednictvím iPhone. Funkce má jen jeden nedostatek, bude podporována pouze na nejnovějším BMW řady i5.

iOS 14

Apple zároveň zdůraznil, že CarKey bude také fungovat na iPhone se systémem iOS 13. Tato funkce vám mimo jiné umožní poskytnout přístup k autu jiným uživatelům iPhone a odeslat klíč prostřednictvím aplikace Wallet. 

Změna emailu a výchozího prohlížeče

IOS 14 představuje dlouho očekávanou možnost změnit výchozí e-mailovou aplikaci a prohlížeč. Po instalaci systému iOS 14 budou uživatelé moci změnit prohlížeč Mail a Safari na jakýkoli jiný, stažený z App Store. 

iOS 14

Nový design hovorů

V systémech iOS 14 a iPadOS 14 společnost Apple přišla s dlouho očekávanou inovaci – aktualizovaným zobrazením příchozích hovorů. Nově se hovor zobrazí jako malá lišta v horní části displeje. Díky této inovaci nebudou uživatelé muset přerušit běžící aplikací, když na iPhonu obdrží příchozí hovor.

iOS 14

Jaká zařízení budou podporována

iOS 14

  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7 Gen)

iPadOS 14

  • iPad Pro 12.9-inch (4th generation)
  • iPad Pro 11-inch (2nd generation)
  • iPad Pro 12.9-inch (3rd generation)
  • iPad Pro 11-inch (1st generation)
  • iPad Pro 12.9-inch (2nd generation)
  • iPad Pro 12.9-inch (1st generation)
  • iPad Pro 10.5-inch
  • iPad Pro 9.7-inch
  • iPad (7th generation)
  • iPad (6th generation)
  • iPad (5th generation)
  • iPad mini (5th generation)
  • iPad mini 4
  • iPad Air (3rd generation)
  • iPad Air 2

Datum vydání IOS 14

Datum oficiální světové premiéry systému iOS 14 je září 2020.

Ve druhé polovině září Apple tradičně vydává nový operační systém pro iPhone spolu s novými modely svých výrobků. Momentálně nemáme žádné poznatky, že by se v tomto smyslu něco mělo změnit, a Apple se například rozhodne vydat aktualizaci os až v říjnu či listopadu. Odborníci však mají obavy, že Apple může odložit vydání nového iPhone 12 na říjen, a to kvůli obtížné epidemiologické situaci ve světě. Neexistují však žádné takové poznatky, týkající se odložení data oficiálního vydání systému iOS 14.

Případě jakýchkoliv doplňujících dotazů se prosím na mě neváhejte obrátit. kontakty naleznete zde 

Můžete nás sledovat na Instagramu

2020-08-12T17:48:15+01:0012 srpna, 2020|news|