Výměna kontroléru napájení U7 a nabíjení U2 v iPhone

//Výměna kontroléru napájení U7 a nabíjení U2 v iPhone

Výměna kontroléru napájení U7 a nabíjení U2 v iPhone

Pokud jste nabíjeli váš iPhone levnými čínskými adaptéry, dříve nebo později to může vést k problémům. O tom jsme psali v samostatném článku „Jak správně nabíjet iPhone“.

Teď, když se váš iPhone přestal normálně nabíjet, rychle se vybíjí i bez používání za pár hodin, odmítá nabíjet různými nabíječkami, nebo se dokonce vůbec nezapne, příčina bude pravděpodobně uvnitř daného zařízení.

V tomto článku vám popíšeme, co to v praxi znamená vyměnit kontrolér napájení a nabíjení v iPhone, jak to funguje a zda můžete něco udělat sami doma.

Tento článek ne obsahuje podrobný návod na to, jak krok za krokem vyměnit ten či onen čip, i když vše je detailně znázorněno na videu níže. Po jeho přečtení však budete mít jasnou představu o tom, jak se iPhone opravuje v případě problémů s nabíjením.

Kontroléry napájení U2 a U7

Nyní blíže k tématu.  Ve skutečnosti existuje více příčin, proč iPhone nenabíjí (zde je to popsáno podrobněji), ale my se soustředíme na to, co je před lidskýma očima skryto a nachází se uvnitř iPhone, a to kontrolér napájení U7 (power ic) a kontrolér nabíjení U2 Tristar (charging ic).

Na obrázku níže je schéma  základní desky iPhone 5S, na které jsou znázorněna umístění těchto mikročipů.

U2

Čip Tristar U2 je součástí obvodu, který je zodpovědný za funkce USB (včetně nabíjení). Čip U2 je sám o sobě velmi „křehký“ a díky výpadkům proudu může snadno selhat (shořet).

Název čipu U2 přichází poprvé z konceptu iPhone 5, protože právě v tomto modelu jej Apple poprvé použil. Ve skutečnosti je U2 jen název prvku na desce, kde písmeno U znamená mikročip (např. písmeno D je dioda, R je odpor, C je kondenzátor) no a čistě náhodou tento čip obdržel sériové číslo 2.

Na základní desce jsou i další mikročipy U3, U7, U5 atd. Počínaje iPhone 6 se na desce objevil také nový čip zvaný „Tigris“, který pracuje společně s výše zmíněným U2 Tristar a může rovněž selhat, a to zcela nebo jen částečně. Problém nesprávného nabíjení a jiné problémy s tím související, mohou tedy být přímo spojeny s poškozeným čipem Tigris.

Čip U7 je regulátorem distribuce energie a je zodpovědný za vytváření napětí do sekundárních obvodů. Normální napětí primárního obvodu iPhone je 3,7 V. Ale ne všechny součásti iPhone (obrazovka, procesor, fotoaparát atd.) pracují z tohoto napětí a některé vyžadují snížení napětí na 1,8 V, 2,5 V nebo 1,35 V. 

Kontrolér distribuce energie v iPhone, na základní desce pojmenovaný jako U7, je určen přímo k redukci napětí. Sekundární obvody začnou fungovat až po zapnutí tohoto čipu, jsou tedy na něm zcela závislé. 

U ostatních modelů iPhone mohou být kontroléry nabíjení a napájení označovány různými názvy v diagramech základních desek. Například v iPhone 6 je čip Tristar již nazýván jako U1700 a třeba u různých modelů iPadů je označen pod různými jinými názvy. Navzdory tomu většina lidí má ve zvyku nazývat kontroléry nabíjení U2 a napájení U7, stejným názvem U2, ačkoliv jediným správným označením je Tristar, bez ohledu na kódové označení na deskách.

Proč selhává kontrolér napájení / nabíjení v iPhone a jak rozeznáme, že příčinou není baterie

Příčin, proč iPhone nenabíjí je spousta. Obvykle se jedná o jednu ze tří složek: Lightning nabíjecí konektor, baterie, mikročip U2 Tristar nebo U7. Pojďme se podívat na to, jak můžeme rozeznat, která z komponent to může být.

Nabíjecí konektor: pokud konektor Lightning vypadá normálně a uvnitř není žádné zjevné fyzické poškození nebo usazeniny nečistot, neměl by to být důvod, proč iPhone nenabíjí. Nabíjecí port je ve své podstatě pouze jakási přenesená plocha pro přívod energie na pohodlnější místo v rámci designu telefonu a pohodlí uživatele a není na něm nic náchylného, co by se mohlo pokazit. Z osobních zkušenosti můžeme říci, že problémy s nabíjením iPhone spíše spočívají ve vadném kabelu nebo adaptéru k nabíjení. Doporučujeme jako první vyzkoušet jiné nabíjecí komponenty, u kterých jste si 100 % jisti jejích funkčnosti.

Baterie: Toto je pravděpodobně první věc, která vás napadne, když iPhone nenabíjí. Ano, baterie může selhat, a děje se to mnohem častěji než u nabíjecího konektoru. Pokud však váš iPhone není starší než 2 roky, je pravděpodobnost, že baterie náhle a bez předchozích projevů selže, minimální. Rovněž stojí za zmínku, že baterie ztrácí svou kapacitu po delší době používání, a ne za jeden den. Pokud tedy váš iPhone včera bez problémů fungoval a dnes se přestal nabíjet, můžeme zaručit, že problémem NENÍ baterie. 

Samozřejmě můžete si zkusit nainstalovat jinou baterii a ujistit se, že problém není v ní, zatímco my bychom vám nedoporučovali vůbec vytahovat vaši starou baterii, jelikož pro otestování můžete pouze připojit novou baterii ke konektoru na desce, bez nutnosti její instalace do zařízení na pevno.

Nyní, když jsme z možných příčin vyloučili kabel a adaptér, nabíjecí konektor Lightning a baterii, je čas zvážit jako možnou příčinu závadu na základní desce. Nejběžnějším případem je porucha nabíjení díky vadnému mikročipu U2 Tristar.

Toto závada je často spojena s používáním levných čínských nabíječek, zejména těch automobilových. Nezapomínejte na jednu skutečnost, AUTOMOBILOVÉ NABÍJENÍ takovou nabíječkou je velkou chybou, raději byste ji měli hned vyhodit! Mnoho lidí si rádo kupuje levné nabíječky a pak se ptá – „Proč můj iPhone přestal nabíjet?“

Přepětí, pokud ne okamžitě, může časem po několika připojeních zničit mikročip Tristar nebo Tigris, či U7. Ten pak musí být odborně vyměněn v servise.

U2

Výměna kontroléru napájení a nabíjení v iPhone

Pojďme si tedy uvést hlavní příznaky, které mohou nastat a s největší pravděpodobností budou vyžadovat výměnu kontroléru napájení ve vašem iPhone:

  • iPhone se neobvykle rychle vybíjí (výměna baterie problém neřeší)
  • iPhone odmítá nabíjecí adaptér (stává se, že se nabíjí jen z levné čínské, ale ne z té původní)
  • Nesprávné nabíjení (na obrazovce je indikátor nabíjení, ale telefon se nadále vybíjí)
  • iPhone se vypnul a nezapne se ani při pokusu o tvrdý restart
  • iPhone ztratí téměř všechnu hodnotu nabití během několika hodin
  • iPhone se během nabíjení přehnaně zahřívá
  • iPhone se nabíjí pouze když je vypnutý nebo v režimu Letadlo

Před výměnou jednoho z mikročipů v iPhone zkušený technik obvykle provádí diagnostiku samotné základní desky i některých komponent zařízení. Obvykle změří aktuální spotřebu, zkontroluje baterii atd. Pokud není zvýšená spotřeba energie, je 90% šance, že je vadný mikročip U2 Tristar. 

Abychom si mohli představit, jak vypadá proces výměny čipu Tristar U2 a U7, níže můžete vidět jeden z mnoha návodů na YouTube na toto téma.


 Jak můžete vidět, na základní desce iPhonu jsou další elementy, další mikrokontroléry, které rovněž ovlivňují proces nabíjení a distribuce energie od baterie do dalších částí základní desky. Pouze zkušený technik může najít správnou příčinu a pochopit, který z komponentů má být nahrazen.

Co můžete udělat sami

Teď, když jste viděli všechno na vlastní oči, je na místě položit si otázku: Troufnete si udělat to samé?

Zdá se nám, že ne každý se rozhodne si to vyzkoušet, i když to na videu vypadá docela jednoduše. Pravdou je samozřejmě to, že svůj telefon můžete nenávratně poškodit!

Ale pokud je někdo odvážný a šikovný člověk, který dělá vše levou zadní, zde je krátký seznam potřebného vybavení k výměně čipu Tristar:

  • Fén
  • Nový čip Tristar pro váš iPhone / iPad
  • Montážní nástroje
  • Mikroskop
  • Pájecí stanice
  • Par šikovných rukou

Nejdůležitější je experimentovat na starém a nepotřebném telefonu. Pokud budete něco dělat vlastnoručně, buďte při této činnosti vždy velmi opatrní. Vedle čipu Tristar jsou na základní desce i jiné mikroskopické elementy, které lze během pájení čipu snadno poškodit.

A pamatujte si, že než začnete s výměnou jakékoliv komponenty, je nutné provést důkladnou diagnostiku, protože U2 není jediný čip na desce, jenž může být příčinou nesprávného nabíjení vašeho iPhone.

Z našeho pohledu je nejsprávnější řešení obrátit se na důvěryhodné servisní středisko s dobrou pověsti. Pamatujte, že ne každé servisní středisko vám zajistí výměnu čipů na desce iPhone a některé servisy mohou zařízení vrátit po diagnostice s verdiktem: neopravitelné

Mnohdy nám k opravě přijde zařízení z předešlého servisu. Když dané zařízení otevřeme, často se ukáže, že v telefonu chybí některé komponenty (např. anténní modul, kryty konektorů displeje atd.) Při výběru servisu k opravě vašeho iPhone buďte tedy velmi opatrní!

Kolik stojí výměna mikročipu Tristar v iPhone

Náklady na výměnu kontroléru nabíjení:

iPhone 5S – 1200,-

iPhone 6 – 1500,-

iPhone 7 – 2100,-

iPhone 8 – 2300,-

iPhone X – 3500,-

Kompletní ceník naleznete tady

Případě jakýchkoliv doplňujících dotazů se prosím na mě neváhejte obrátit. kontakty naleznete zde 

Můžete nás sledovat na Instagramu

2020-05-06T17:13:37+01:006 května, 2020|news|